Táplálkozás

_kcs4239Minden gazdi számára az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy minél egészségesebben táplálja a kutyáját. Tudjuk, hogy ez milyen fontos kérdés, ezért adunk némi útmutatót, hogy mire kell leginkább ügyelniük, milyen tápanyagokra van szükségük a kedvenceknek. Alapvető szabály, hogy a tápláléknak egyrészt a kutya szempontjából ízletesnek kell lennie, másrészt meg kell felelnie azoknak az egészségügyi és biológiai kívánalmaknak, amelyeket az állat növekedése, fejlődése, életműködése megkövetel. Ehhez a gazdik a termékeink csomagolásán is találhatnak útbaigazítást, ahol feltüntetjük az összetevőket és a legfontosabb terméktulajdonságokat.

Fehérjék (proteinek) adják azokat az építőköveket, amelyek szükségesek a test és a szervek felépítéséhez, de az aminosavak szintén nagy szerepet játszanak az anyagcseréhez nélkülözhetetlen enzimek előállításában vagy az immunrendszer jó működésében is. Vagyis a növekedéshez és a jó kondíció fenntartásához elengedhetetlen a megfelelő minőségű fehérjebevitel.

A szénhidrátok szolgáltatják a kutyáknak az éltető energiát. A rizs-, a kukorica- és a búza kiváló szénhidrát-forrás. A krumpli is sok értékes tápanyagot tartalmaz, azonban keményítőtartalma miatt nehezebben emészthető. A kutya szervezete a szénhidrátokat a májban tudja tárolni, ugyanakkor túlzott bevitel esetén a szénhidrátok testzsírrá is alakulnak.

A zsír a kutyaeledelek egyik fő energiahordozója, ugyanakkor hozzájárul az ízélményhez is. Alkotóelemei szükségesek például az idegrendszer megfelelő felépítéséhez, működéséhez.

Az esszenciális zsírsavak közül az Omega-6 zsírsavak hozzájárulnak az egészséges bőr és szőrzet kialakításához. Ezért a VitalBite szárazeledelek Omega-6 zsírsavakat is tartalmaznak.

A vitaminok a kutyák szervezetében ugyanúgy, mint az emberében életfontosságú szerepet töltenek be. Mivel a vitaminok jelentős részét nem képes az állat szervezete önállóan előállítani, ezért csakis a táplálékfelvétel révén történhet meg az állat vitaminszükségletének rendszeres kielégítése. Ugyanígy a szervezet működéséhez és fejlődéséhez szükséges ásványi anyagok szintén a táplálkozás révén kerülnek be a kutya szervezetébe.

A rostok jótékony hatással vannak az emésztésre, hiányuk székrekedést okozhat. A VitalBite eledelekben található növényi összetevők kiváló rostforrásnak számítanak.

Végül ne feledkezzünk a meg a kutyák vízigényéről sem. Ha a kutya nem jut vízhez, az néhány napon belül súlyos következményekkel járhat. Ugyanakkor a koplalást egészen addig jól bírja, amíg az eredeti súlyának körülbelül a felére fogy. Egy-egy kutyának a testtömegétől függően körülbelül 0,5-2 liter vízre van szüksége naponta. Miután az állat mindig ösztönszerűen annyit iszik, amennyi folyadékra szüksége van, mindig gondoskodjunk elegendő friss ivóvízről a számára.

A VitalBite kutyaeledelek tehát megfelelő megoldást jelenthetnek a kiegyensúlyozott táplálásra annak köszönhetően, hogy teljes értékűek és a vonatkozó szigorú előírások szerint megfelelő mennyiségben tartalmaznak fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is.

A szárazeledelek nagy előnye, hogy adagolásuk és tálalásuk viszonylag kevés munkával jár. Tárolásuk is egyszerű, nem romlékonyak, tehát a gazdik minden gond nélkül tarthatnak akár nagyobb mennyiséget is otthon a szavatossági idő figyelembe vételével.

A száraztápok átlagosan 10% nedvességtartalommal rendelkeznek, ezzel szemben a nedves tápok térfogatának vagy súlyának 75-85%-át teszi ki a víz. Ebből eredően a gazdik által könnyen megjegyezhető az alapszabály, hogy a száraztáppal etetett kutyák sokat isznak, a nedves táppal, főtt étellel vagy konyhai ételmaradékkal táplált kutyák ezzel szemben valószínűleg kevesebb vizet igényelnek.