Tisztálkodás

_kcs7567Ahogy mi emberek is felfrissülünk a tisztálkodás után, ugyanúgy érzik magukat a kutyák is. A rendszeres és megfelelő ápolás egészséges és szép megjelenést biztosít kedvencünknek, melynek biztosan ők is örülnek. Azt, hogy egy kutyát milyen sűrűn kell rábírni a mesterséges tisztálkodásra, nagymértékben meghatározza fajtája, mérete, szőrzetének típusa, és hogy mennyit van szabadban a kutyus.

A kutyák nem szeretnek fürödni, és nem nyalogatják magukat végig mint a macskák. Az ő tisztálkodásuk vakaródzásból, testük megrázásából és apró harapásokból áll. Megrázzák magukat például, ha vizes lett a bundájuk vagy valami rákerült a hátukra, és azt el akarják távolítani. A hátsó lábaikkal a nyakat, mellkast és a hasukat tudják megvakarni, a mellső lábaikkal pedig az orrukat és fejszőrzetet tisztogatják meg. Viszketés esetén azokat a testrészeket harapdálják, majd nyalogatják le, amelyeket nem értek el a vakaródzással.

Az ösztönös tevékenységek mellett természetesen a gondos gazdik is segíthetnek nekik az alapos tisztálkodásban.

bunda fésüléséhez válasszuk ki a kutya szőrzetéhez megfelelő fésűt vagy kefét. A hosszú szőrűeknek a legmegfelelőbb egy fémfogú kefe, melynek a fogai kerek végűek, a rövid- és középhosszú szőrű ebek bundájának a legjobb egy sörtés kefe.

Fajtától és szőrzettípustól függően legalább hetente ajánlatos átkefélni a bundájukat. A legjobb, ha a természetes szőrhullást naponta elősegítjük egy alapos átfésüléssel, így a vedlését is nyomon követhetjük. Kedvencünknek jól fog esni, ha kicsit megvakargatjuk a kefével a bőrfelületét, mert ilyenkor fellazítjuk a korpát, így fellélegezhet a bőre.

Fésülés közben figyeljünk kutyánk bőrének állapotára, valamint a szőrbe gabalyodott növényi anyagokra, bogáncsokra és ragacsos növényekre, amelyeket el kell távolítanunk, mert kellemetlen érzést okozhatnak.

A fürdetés gyakorisága szintén fajtánként és szőrzettípusonként eltérő lehet, és természetesen függ attól is, hogy a kutyus milyen sűrűn játszadozik a szabadban. Ne feledjük, hogy a túl gyakori fürdetéssel lemossuk szőréről és bőréről a védő olajokat és természetes zsírokat, így a szőrzete és bőre kiszáradhat és érzékenyebbé válik. Általánosan negyedévente ajánlott megfürdetni a kutyusokat.

Néhány tipp a fürdetéshez:
– tegyünk vattapamacsokat a kutyus fülébe, így megakadályozzuk, hogy a hirtelen fejmozgások miatt víz jusson a hallójárataiba
– állítsuk a kutyát a kádba vagy egy műanyag medencébe, hogy nehezebben tudjon megszökni a fürdetés elől, ugyanis általában a kutyák nem szeretik ezt a fajta vizes közeget.
– használjunk gyengéd kutyasampont
– egy törülközővel dörzsöljük át a kutya bundáját, ebben ő is segíteni fog nekünk a vizes kutyákra jellemző bundarázással

A kutyák karmait rendszeresen le kell vágni. A művelethez használjunk speciális körömvágó eszközt, amelyet szakboltokban tudunk beszerezni. Segítségével éppen csak annyit vágunk le kutyánk karmából, amennyi feltétlenül szükséges, ugyanis a kutya karmaiban vérerek és idegek vannak, melyet könnyen megsérthetünk.

A fülek tisztítására a fülbetegségekre hajlamos kutyáknál kéthetente mindenképpen szükség lehet. Csak a külső részeket töröljük át olajba mártott ronggyal vagy vattapamaccsal., ne nyúljunk bele kutyánk fülébe semmivel.

A szem tisztítása nem igényel túl nagy rendszerességet, egészséges kutyáknál szinte nincs is rá szükség.

Fogak tisztántartásához lássuk el kutyusunkat speciális száraztáppal vagy fogtisztító rágócsontokkal, így tulajdonképpen nem kell külön figyelmet fordítanunk a fogak tisztítására. Ha mégis szükséges, akkor viszont a kutyusoknak is fogat kell mosniuk a nekik szánt fogkefékkel és fogkrémmel!