Fogápolás

_kcs4251Minden gazdi tudja, hogy a megfelelő táplálás milyen fontos, de azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy a fogápolásnak mekkora a jelentősége. A kutyák fogazata ugyanis nemcsak evésre szolgál, hanem számtalan más esetben is a fogaikat használják, pl. amikor játszanak, ezért különösen fontos, hogy megóvjuk a fogaik épségét.

A kutyák húsevők, állkapcsuk is ennek megfelelően alakult. A 42 fogból 20 a felső, 22 pedig az alsó állkapocsban található.
Nagyon fontos, hogy már kölyökkorban odafigyeljünk kedvencünk fogainak egészségére!
A kölyökkutya ösztönösen mindent megrág, és ha nem gondoskodunk megfelelő „rágnivalóról”, akkor a lakásunkban lévő dolgokat szedi szét. Ha emiatt igyekszünk leszoktatni őket a rágásról, az a száj egészségének romlásához vezet, mivel így a mechanikus tisztítási folyamat is elmarad. A konzervek, nedves, pépes eledelek pedig a fogak közé tapadva vastag lepedéket képeznek a szájban lévő baktériumok hatására.

Az etetés után a fogakat borító lepedékbe ásványi anyagok rakódnak le, kialakul a fogkő. A fogíny alatt képződött fogkő ínysorvadást, a benne megtalálható baktériumok pedig ínygyulladást okoznak. Elhúzódó esetben fogmedergyulladás alakul ki, a fog kilazul, ami végső esetben a fog elvesztéséhez vezet. A fogköves állat gyakran nyálzik, lassan eszik, nehezen és nem szívesen rág, a darabos és száraz ételféleségeket gyakran nem fogadja el. Ilyen esetekben jellemző tünet lehet az állat kellemetlen szájszaga is. Mivel a kialakult fogkövet már csak altatásban, ultrahangos készülékkel lehet eltávolítani, ezért is fontos a megelőzés.

Gondoskodjunk arról, hogy kedvencünknek legyen mit rágnia. A közhiedelemmel ellentétben erre a csont nem ajánlott, mert a fog hamar túlkopik, a fogbélüreg megnyílik, ami súlyos panaszokat okozva befertőződhet. Csont helyett bőrből vagy más egyéb ehető anyagból készült rágókákat használjunk. Az újabbak nemcsak mechanikusan tisztítják a fogakat, hanem enzimek révén megakadályozzák a fogkő kialakulását is. Ezen kívül vannak jutalomfalatok és tápok is, amelyek szerkezetét úgy alakították ki, hogy a fogak felszínéről a lepedéket eltávolítsák.

A fogkő megelőzésének másik módja a fogmosás, melyet már kölyökkorban érdemes elkezdeni, hiszen ilyenkor könnyebb a hozzászoktatás a folyamathoz. Célszerű a 7–8 hónapos kort megvárni, ekkorra biztosan befejeződik a fogváltás, kialakul a teljes maradó fogazat. Gyulladt, fogköves, beteg szájú kutyának nem szabad fogat mosni! Előzőleg állatorvossal kezeltetni kell, a fogköveit el kell távolíttatni.

Ha a kutyát nem tudjuk rávenni a kellő rágásra, nem tudunk neki fogat sem mosni, akkor még mindig van lehetőségünk különböző enzimatikus úton ható termékek közül válogatni. Kaphatóak tabletta formában, por alakban, amit a tápra kell szórni, illetve folyadékként, amit vízbe kell tenni. A legfontosabb természetesen az évenkénti állatorvosi vizsgálat és konzultáció.